2014 – Aniversari Naixement Beat

COMMEMORACIO  DEL CENTENARI DEL NAIXEMENT DEL BEAT FRANCESC CASTELLÓ DAVANT LA FOSA COMUNA DEL MÀRTIRS AL CEMENTIRI DE LLEIDA

Ahir va fer 100 anys del naixement a Alacant de Francesc Castelló i Aleu, un jove que al llarg de la seva curta vida va viure la seva fe amb valentia.

Tal i com estava previst, a les 12 del migdia del Dissabte Sant (19 d’abril), al Cementiri de Lleida, tingué lloc un senzill i emotiu acte de commemoració del Centenari del naixement de Francesc Castelló, organitzat per la nostra Comissió Pro Canonització del El Beat i que tingué una bona resposta.

L’acte es feu davant la fosa comuna on reposen les seves despulles i on hi ha una placa que en dona testimoni, col·locada per la Comissió amb ocasió de la seva beatificació el 11 de març de l’any 2001

S’inicià amb una ofrena de flors, sobresortint el centre floral confeccionat amb cent clavells vermells, un per cada any i amb el color simbòlic del martiri, que fou enviat a Lleida per la germana del Beat Maria Castelló, resident a Saragossa. Després de llegir un text referent a la mare del Beat Teresa Aleu, a càrrec de la locutora Maria Bometón; un altre al moment sublim del seu martiri, a càrrec de l’advocat Joan Farré i una breu referència biogràfica a càrrec de Jordi Curcó, membre de la Comissió; intervingué el vicepostulador de la Causa de Canonització Mn. Gerard Soler, significant l’aniversari del Beat i recordant el seu martiri en el Cementiri de Lleida el 29 de setembre de 1936: “Avui d’haver viscut el Beat Francesc hagués complert 100 anys, però va morir màrtir als 22 i des d’aquella edat tenim en ella a un Sant”.

També intervingué Mn. Joan Ramon Ezquerra, director del secretariat diocesà per a les Causes dels Sants, explicant que en la fosa comuna on reposen les despulles del Beat Francesc, hi reposen les d’altres 14 màrtirs beatificats el 14 d’octubre de 2013 a Tarragona; entre ells les del bisbe màrtir Salvi Huix, religiosos carmelites i mercedaris, germans i preveres. Mn. Ezquerra anuncià que el diumenge 4 de maig serà col·locada i inaugurada una placa a la bora de la del Beat Francesc Castelló, per recordar i homenatjar a aquests nous beats.

L’emotiu acte clogué amb la veneració d’una relíquia del Beat Francesc Castelló (un bocí de roba), continguda en una caixa reliquiari. Aquesta relíquia, juntament amb altres dues relíquies mes de petits ossos del Bisbe Salvi Huix i de Mn. Josep Nadal fill de Bell-lloc d’Urgell; seran traslladades a Roma, per a ser dipositades en l’església de Sant Bartomeu en l’illa Tiberina, on les comunitats de Sant Egidi han aixecat un santuari ecumènic en memòria dels màrtirs del S. XX.

La Comissió Pro Canonització del Beat Francesc Castelló agraeix de tot cor a tots aquells que van voler compartir amb nosaltres el senzill però alhora just i necessari acte commemoratiu del Centenari del naixement del nostre Beat en l’indret on reposen les seves despulles.

Cal recordar que el nostre Beat va nàixer circumstancialment a Alacant, el 19 d’abril de 1914, rebent les aigües baptismals l’1 de maig a la basílica de Santa Maria la Major d’aquella ciutat, a la que s’havia traslladat la família per motius laborals del pare.

You may also like...

Translate »