Quaresma, camí de conversió a la llum de la Paraula de Déu

La Quaresma comença el Dimecres de Cendra i conclou el Dijous Sant a la tarda abans de la Missa vespertina del Sopar del Senyor, amb la qual s’inaugura el Tridu Pasqual. El símbol bíblic del nombre quaranta: quaranta dies del diluvi abans de l’Aliança amb Noé; quaranta dies de Moisès amb el Senyor en el Sinaí; quaranta anys del poble d’Israel en el desert; Elies camina quaranta dies cap a la muntanya de la trobada amb Déu i quaranta dies de Jesús en el desert abans de començar la seva predicació evangèlica. El Dimecres de Cendra es realitza els gest simbòlic de la imposició de la cendra al front, com a signe de conversió i inici del camí cap a la Pasqua. Mentre s’imposa la cendra es pot dir: “Convertiu-vos i creieu en l’Evangeli” o “Recorda’t que est pols i a la pols tornaràs”. La cendra es fruit de la cremació de les palmeres i oliveres de l’any passat. Al llarg de la Quaresma escoltem la Paraula de Déu que ens dirà que hem de pensar i actuar com Jesús. Aquesta és la veritable conversió.

Litúrgia viva, p. 9

Quaresma, cicle A

La gran reforma litúrgica del Concili Vaticà II ha estat posat tanta Paraula de Déu en mans del poble de Déu i en les seves llengües. Mai, en tota la història de l’Església, hi ha hagut uns Leccionaris tan rics i abundants de Paraula de Déu. L’Església perquè arribi més la Paraula de Déu, els diumenges, l’ha distribuïda en tres cicles: A,B,C. En les lectures dels diumenges de Quaresma del cicle A, que aquest any ens toca trobem els textos que ja en el segle IV proclamaven com a preparació immediata dels catecúmens que serien batejats en la Vigilia pasqual. Diumenge 1r (Mt 4,1-11), les temptacions de Jesús: model del batejat, temptat però que venç la temptació. Diumenge 2n (Mt 17,1-9), la Transfiguració: el baptisme ens transfigura, ens fa fill en el Fill. Diumenge 3r (Jn 4,5-42), la Samaritana: l’aigua que allibera de tota set i el culte nou. Diumenge 4t (Jn 9,1-41), el cec se naixement: el baptisme ens fa veure amb ulls nous. Diumenge 5è (Jn 11,1-45), la resurrecció de Llatzer: bestreta de la Resurrecció de Jesús, el baptisme ens fa viure una vida nova. 

Litúrgia viva, p. 9.

You may also like...

Translate »