FA 150 ANYS QUE SANT JOAN VA SER PROCLAMAT PATRÓ DE LA DIÒCESI DE LLEIDA

Enguany es compleixen els 150 anys des de que sant Joan Baptista, d’arrelada devoció a Lleida, va ser proclamat Patró de tota la diòcesi.

Fou l’any 1867. Era bisbe de Lleida Marià Puigllat i Amigó qui convocat a Roma pel papa Pius IX, en la commemoració dels martiris dels apòstols Pere i Pau, aprofità la seva estada al Vaticà per sol·licitar al papa la proclamació de Sant Joan com a patró de la diòcesi de Lleida, per la seva arrelada devoció i per ser ja festa votada a Lleida des de l’any 1652, quan en el mes de juny d’aquell any una pesta devastà la ciutat i els lleidatans es posaren sota la intercessió del sant, agraint-li amb el “vot” la seva intercessió.

El bisbe Puigllat, amb la petició d’aquest patrocini sol·licità tanmateix que la festa es pogués celebrar a Lleida com abans, retornant-li la categoria de festa de precepte, amb l’obligació de descans festiu i d’oir missa.

El bisbe ho aconseguí i el patrocini de Sant Joan sobre la diòcesi de Lleida seria proclamat oficialment des de Roma el 12 de desembre de 1867, concedint a Mons. Puigllat tot allò que havia demanat. 

Jordi Curcó

You may also like...

Translate »