XERRADA I EXPOSICIÓ PER CELEBRAR ELS 75 ANIVERSARI DELS “PORTANTS DE SANT LLORENÇ”


Lleida.- Una exposició fotogràfica i una xerrada, han estat els actes centrals de la celebració del 75 aniversari de la fundació del Cos de Portants del Sant Crist de Sant Llorenç de Lleida, activitats que s’han emmarcat alhora en els actes de l’Obert del Centre Històric.

El Cos de Portants de Sant Llorenç,  s’ha significat i popularitzat per portar la imatge del Sant Crist de l’Agonia en les processons de la Setmana Santa i molt especialment també per pujar el Sant Crist fins la Seu Vella, en el Via Crucis del matí de Divendres Sant

L’església de Sant Llorens i amb una bona assistència, acollí la xerrada a càrrec del periodista i historiador  Jordi Curcó, que va evocar i recordar com era la Setmana Santa de Lleida fa 75 anys i quin era alhora el context social, polític i religiós en el qual nasqué l’any 1942 .

Curcó explicà que el Cos de Portants va ser la primera confraria de Setmana Santa que es va fundar a Lleida, quan feia escassament dos anys que s’havia acabat la guerra civil i en un intent reeixit de recuperació del que havia estat la Setmana Santa lleidatana de la que no hi quedava gairebé res, amb patrimoni artístic i religiós destruït i saquejat i amb la pèrdua de moltes vides de lleidatans significats per la seva religiositat, entre aquets gairebé tots els responsables de les confraries. Entre els fundadors dels Portants Curcó esmentà a  Lluís Pelegrí, els germans Macarulla, la família Xuclà o l’historiador Josep Lladonosa; tots ells van conformar el grup dels primer catorze portants, un per cada estació del Viacrucis.

En la seva intervenció evocà alhora la devoció dels lleidatans al desaparegut Sant Crist del Miracle, que procedent de la Seu Vella es venerà fins la Guerra Civil a Sant Llorenç i del que es coneix una bonica i antiga llegenda. També es referí al no menys popular Sant Crist Trobat, venerat a Sant Llorenç des de l’any 1635 i a la desapareguda processó de l’Agonia, que se celebrava el matí de Divendres Sant.

L’acte continua amb la intervenció del “venerable” dels Portants Manuel Rodríguez, que feu esment dels portants traspassats i esmentà moments històric de la confraria. Tot seguit es feu la darrera visita a l’exposició fotogràfica commemorativa del 75 anys dels Portants de Sant Llorenç.

  “PORTANTS DE SANT LLORENÇ”

You may also like...

Translate »