2019 – EL BEAT FRANCESC CASTELLÓ TORNA A L’ORATORI DELS DOLORS DE LLEIDA
El títol pot semblar agosarat i inversemblant, però és una manera més o menys retòrica o simbòlica si voleu, per palesar un fet i rememorar el per què de dita afirmació.
Cal en primer lloc recordar el fet, que tingué lloc al finalitzar l’Eucaristia de la festa del Beat Francesc Castelló, celebrada a l’Església de Sant Pere de Lleida la tarda del 28 de setembre de 2018, quan el bisbe de Lleida Salvador Giménez que l’havia presidit i en nom de la Comissió Pro Canonització del Beat Francesc Castelló, va fer entrega a la Congregació dels Dolors d’una fotografia emmarcada del Beat, amb ocasió del 300 aniversari de la seva fundació. La va recollir en nom de la Congregació el prior Fernando Gràcia, qui agraí en una breu intervenció la deferència i anuncià que seria col·locada en l’Oratori, juntament amb una petita placa commemorativa, com ja s’ha fet ubicant-la a la bora de la sala de Juntes de la Congregació i de la capelleta dels Set Sants Servites.
El gest, volia també fer memòria dels vincles del jove màrtir amb l’Oratori del carrer Cavallers. Ja en el programa del Septenari i Festa dels Dolors de l’any passat, vam fer una extensa memòria de la vinculació del jove màrtir amb la Congregació dels Dolors, explicant com Francesc Castelló, format professionalment a l’Institut Químic dels Jesuïtes de Sarrià a Barcelona i amb el títol de Químic a la ma, torna a la ciutat de Lleida, trobant aviat feina com a enginyer químic a la fàbrica CROS. Amb una profunda formació religiosa i intensa vida espiritual, compaginarà el treball amb l’apostolat en l’anomenat “repàs del Canyeret” o impartint ensenyament nocturn als obrers, que per raó del seu treball no podien anar a l’escola i atenent també als companys de treball amb dificultats econòmiques, practicant la caritat cristiana amb escreix.
L’any 1931 ingressà en el moviment de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (FJCC), que prenia una empenta extraordinària a tot Catalunya i que s’acabava de formar a Lleida. Hi treballà amb entusiasme sota la direcció de Mn. Bonaventura Pelegrí i malgrat ser-ne uns dels components més joves, fou prompte nomenat dirigent de la secció de Pietat.
Els joves de la FJCC tenien com singular espai de pietat i culte l’Oratori de la Mare de Déu del Dolors, on hi acudien assíduament ja que en ell s’hi venerava des de l’any 1881 en que fou fundada la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, la imatge de la Patrona de Catalunya, que era tanmateix la patrona dels fejocistes, davant la qual celebraven els actes religiosos més importants i solemnes del moviment. És en aquest context que bé podem intuir la participació del beat Francesc, com a destacat dirigent que era, en les celebracions que tenien lloc a l’Oratori organitzats per la Federació de Joves Cristians de Catalunya.
Amb la seva fotografia col·locada recentment a l’Oratori, podem dir que el nostre Beat ha tornat als Dolors, tot i que de fet ja ho havia fet d’un altra manera l’any 2011 en la processó que cada Diumenge de Rams surt de l’Oratori, quan una relíquia del jove màrtir va ser col·locada per la Confraria de “La Somereta” en el pas de la Fugida a Egipte. Tampoc sabem si Francesc Castelló va participar en aquesta processó, però n’estem segurs que almenys sortiria a contemplar-la, seguint pels carrers de la nostra ciutat les petjades de la seva estimada Verge dels Dolors, a la que tantes vegades ell s’hi havia encomanat en el seu Oratori.
Jordi Curcó
Congregant dels Dolors i membre de la Comissió
Pro Canonització del Beta Francesc Castelló
(Article publicat al Programa del Septenari i festa de la Mare de Déu del Dolors Abril 2019, de la Congregació dels Dolors de Lleida)
Fotos