SANTA MARIA MAGDALENA
22 de juliol
Amb gran encert, el Papa Francesc elevà la memòria de santa Maria Magdalena al rang de festa.
Ella és el primer testimoni de la Resurrecció i la tradició d’occident l’anomena “apostola apostolorum” i la de l’orient “isapóstolos” “igual als apòstols“.
El Sant Pare enriquí l’eucologia amb un Prefaci propi: és l’única memòria de l’any litúrgic que en disposa.
Tant la Missa com l’Ofici Diví estan amarades de la joia pasqual.
Més enllà dels problemes d’identificació amb les diverses dones que en la sinopsi i en el IV Evangeli porten el nom de Maria, queda clar que ella fou testimoni de prop de la passió i sepultura del Senyor, així com també de la glòria de la seva Resurrecció.
La fe, en el Nou Testament, és rebuda i divulgada principalment per les dones, tant en l’adveniment del Messies, Elisabet, la benaurada sempre Verge Maria, Anna, com en la passió i mort i Resurrecció de nostre Senyor.
Les dones, fidels fins al final, en contrast amb els deixebles, que l’abandonaren. Entre elles, i la primera, Maria Magdalena.
Ella enceta una llista innombrable de dones que apareixen en el Nou Testament i que segueixen en la vida i en la història de l’Església.
Elles, juntament, i de manera particular i única, amb la Benaurada sempre Verge Maria, esdevenen un paradigma del seguiment de Jesús i recorden que l’Església és “esposa i mare” (Papa Francesc, homilia del 21 de maig de 2018 a la capella de Santa Marta).
Celebrem amb joia, la joia pasqual, la festa de santa Maria Magdalena, que cercà i estimà el Senyor i contemplà la bellesa del seu rostre.
(Calendari-Directori de l’Any Litúrgic 2020, Liturgia fovenda, p.275)