Arribada de les relíquies del beat Marià Mullerat a Arbeca
EL METGE MARIÀ MULLERAT TORNA A CASA
L’ARQUEBISBE DE TARRAGONA RETORNA A ARBECA LES SEVES RELIQUIES EMPRADES QUAN FOU BEATIFICAT
El passat 14 de setembre, coincidint amb la festa del Sant Crist d’Arbeca d’antiga tradició celebrada des del S. XIV, retornaren a aquest poble de les Garrigues les relíquies de qui va ser el seu alcalde i metge, el beat Marià Mullerat.
La gent s’aplegà a l’església per a rebre a les 6 de la tarda a l’arquebisbe de Tarragona Joan Planellas, que era portador del quadre-reliquiari que conté la creu que el metge Mullerat portava sempre a la seva butxaca. A més a més d’un bocí de roba d’un pantaló, petites restes òssies i cendra del seu cos cremat, recollides en el lloc on morí màrtir.
El quadre, fou portat en processó fins l’altar de l’església de Sant Jaume apòstol d’Arbeca, un temple de gran dimensions presidit per un magnífic retaule del seu titular, obra de l’escultor lleidatà Jaume Perelló. Tot seguit l’arquebisbe de Tarragona presidí l’Eucaristia, concelebrada pel vicari general de l’arquebisbat, els mossens responsables de la parròquia d’Arbeca i els rectors de les Borges Blanques i l’Albi, així com el caputxí del convent d’Arenys de Mar P. Magí Bernat, fill de la Floresta i gran coneixedor de la vida del beat Mullerat.
A la rebuda de les relíquies s’hi sumà la família del beat, encapçalada per la seva filla Adela Mullerat, arribada des de Lleida on resideix, acompanyada de tres nets i altres familiars: “El meu pare torna a casa”, digué emocionada l’Adela al veure de nou les relíquies del seu pare, tot recordat: “quan el van matar jo tenia solament 3 anys i érem quatre germanes”
L’arquebisbe de Tarragona en la seva homilia, va referir-se al martiri de Marià Mullerat ocorregut a Arbeca, el 13 d’agost de 1936 i a la seva beatificació a la catedral de Tarragona, el 23 de març de 2019 i recordà com el Papa Francesc aquell mateix dia a Roma, demanà la intercessió del nou beat: “..que va seguir sempre pels camins de l’amor i la fraternitat”. En aquest sentit, l’arquebisbe digué que Marià Mullerat s’havia lliurat a la seva família com a pare, el seu poble com alcalde i com a metge, exercint sempre les seves responsabilitat com un apostolat: “El nostre Beat donà sempre testimoni de caritat i de perdó, fins i tot en el moment de la seva mort”.
Finalitzada la celebració, les relíquies del beat van ser traslladades fins el altar dels Sant Metges, Sant Cosme i Damià, on hi ha una fotografia seva que va ser col·locada amb ocasió de la celebració de la primera festa litúrgica del beat , el 13 d’agost de 2020. Aquesta altar fou una ofrena de la família Mullerat l’any 1946, com a record i homenatge al metge màrtir i ara curiosament dedicat també a la de veneració del ja beat.
La seva filla Adela i els demés familiars, van rebre allí mateix les salutacions de l’arquebisbe i dels concelebrants, així com les mostres d’afecte de la gent d’Arbeca que s’hi apropà per saludar-los. Alguns d’ells fins recordant a aquell que havia estat el metge dels seus pares o avis i que tant els estimà. També hi havia gent vinguda de la capital de les garrigues les Borges Blanques i altres de la Floresta i de Puiggròs, pobles aquets dos que també va atendre el metge Mullerat, ara ja conegut com el Beat d’Arbeca.
HOME CULTE I FIDEL A LA RENAIXENÇA CATALANA
Marià Mullerat i Soldevila, va néixer a Santa Coloma de Queralt el 1897. Va obtenir la llicenciatura en Medicina i Cirurgia l’octubre de 1921. Va contraure matrimoni amb Dolors Sans i Bové el 14 de gener de 1922 a Arbeca, poble de les Garrigues on exercí de metge, a més d’atendre també Puiggròs i La Floresta. Home culte i fidel a la Renaixença Catalana, entre 1923 i 1926 impulsà la creació de L’Escut, un periòdic local, quinzenal i redactat en català. El 1924, tot i no pertànyer a cap partit polític, va ser elegit alcalde d’Arbeca i reelegit el 1927 fins el 1930. Home de conviccions cristianes profundes, va ser detingut juntament amb cinc veïns més d’Arbeca, va ser portat fins al Pla a uns tres kilòmetres de distància del poble, on va morir màrtir juntament amb els demés detinguts, tenia 39 anys. La Causa de Beatificació oberta el 2003, va culminar amb la seva beatificació a la catedral de Tarragona el 23 de març de 2019.
Jordi Curcó