SANTA TERESA DE L’INFANT JESÚS – SANTA TERESA DEL NIÑO JESÚS : 1 de octubre
Verge i doctora de l’Església
En un Carmel, fred i poc assolellat de Normandia, a Lisieux, moria tal dia com avui de l’any 1897, Thérèse de l’Enfant Jésus de la Sainte Face. Tenia vint-i-quatre anys i, si per obediència no hagués escrit els “Manuscrits autobiogràfics” on narra els seus records familiars i el seu itinerari espiritual, segurament hagués restat en l’anonimat més absolut. La recopilació d’aquells seus escrits, titulats llavors “Història d’una ànima“, es divulgaren arreu i foren traduïts a molts idiomes. Conservem part del seu epistolari i poesies, himnes i recreacions piadoses, petites obres teatrals que escrivia com a regal a les germanes religioses en diverses efemèrides i celebracions comunitàries. Santa Teresina, com se l’anomena familiarment a la nostra terra, ens ensenya el “Caminet de la infància espiritual“, això és: el de la confiança il·limitada, plena de gosadia i amor en el Pare del cel, i el gran valor de les coses de cada dia, del moment present. “Només tinc avui per estimar-vos, Senyor“, diu en una de les seves poesies (PN 5, 1 juny 1894). En ella tot és simple i realista: la vida, la pregària, la caritat. Von Balthasar no dubta en afirmar que la seva vida és una “existència teològica“. Minada per la terrible tuberculosi, immersa en la “nit de la fe“, plena de sofriments, amb una caritat amagada i heroica, envoltada de les seves germanes de comunitat, va morir amb el crucifix de la seva professió religiosa a les mans. Les seves darreres paraules van ser, mirant-lo: “Je l’aime, oh mon Dieu, je vous aime“. Això va ser tota la seva vida: una “Ofrena a l’amor misericordiós de Déu“, títol d’una pregària seva coneguda i recitada mundialment. En la seva darrera carta havia escrit: “No moro, entro a la vida“. Les seves germanes de comunitat s’adonen llavors que han conviscut amb una santa: arrel de la publicació dels seus escrits, se succeeix “l’huracà de glòria“. Soldats de la I gran guerra porten una estampa o medalles seves al camp de batalla, tanta és la seva irradiació espiritual i la certesa de la seva protecció des del Cel, amb la seva promesa d’una “pluja de roses“. Pius XI l’anomenà “Estel del meu pontificat” i la canonitzà el 1925. És Patrona de les missions, sense haver sortit mai de la clausura, i Doctora de l’Església, sant Joan Pau II li donà el títol de “Doctor amoris“. Per a multitud de persones, creients o no, Teresa de Jesús Infant és una germana, una amiga: molts d’ells viuen la fe amarats de la seva presència fraterna i mestratge interior. No és aquesta la “comunió dels sants” que proclamem al Credo? (Calendari-Directori de l’Any Litúrgic 2020, Liturgia fovenda, p.343)
|
Virgen y doctora de la Iglesia En un Carmelo frío y poco soleado de Normandía, en Lisieux, moría tal día como hoy del año 1897, Thérèse de l’Enfant Jésus de la Sainte Face. Tenía veinticuatro años y si por obediencia no hubiese escrito los “Manuscritos autobiográficos“, donde narra sus recuerdos familiares y su itinerario espiritual, a buen seguro hubiera permanecido en el anonimato más absoluto. La recopilación de aquellos sus escritos, titulados entonces “Historia de un alma“, se divulgó extraordinariamente y fue traducido a muchos idiomas. Conservamos parte de su epistolario y poesías, himnos y recreaciones piadosas, pequeñas obres teatrales que escribía como obsequio para las hermanas religiosas en diversas efemérides y celebraciones comunitarias. Santa Teresita, como se la conoce familiarmente en nuestras tierras, nos enseña el “Caminito de la infancia espiritual“, esto es: el de la confianza ilimitada, llena de audacia amorosa, en el Padre del cielo, y el del gran valor de las cosas de cada día, del momento presente.
“Sólo tengo hoy para amarte, Señor“, leemos en una de sus poesías (PN 5, 1 de junio 1894). En ella todo es simple y realista: la vida, la oración, la caridad. Von Balthasar no dudará en sostener que su vida fue una “existencia teològica“. Minada por una terrible tuberculosis, inmersa en la “noche de la fe“, llena de sufrimientos, con una caridad escondida y heroica, rodeada de sus hermanas de comunidad, murió apretando fuertemente entre sus manos el crucifijo de su profesión religiosa. Sus últimas palabras fueron, mirándolo: “Je l’aime, oh mon Dieu, je vous aime“. Así se consumió y fue toda su vida: una “Ofrenda al amor misericordioso de Dios” (título de una oración suya conocida y recitada mundialmente). En su última carta había escrito: “No muero, entro en la vida“. Sus hermanas de comunidad se dan cuenta entonces que han convivido con una santa: a raíz de la publicación de sus escritos, se sucede “el huracán de gloria“. Soldados de la I gran guerra llevan una estampa o medallas suyas en el campo de batalla, tanta es su irradiación espiritual y la certeza de su protección desde el Cielo, con su promesa de una “lluvia de rosas“. Pío XI la llamó “Estrella de mi pontificada” y la canonizó en 1925. Es Patrona de las misiones, sin haber salido nunca de la clausura, y Doctora de la Iglesia, san Juan Pablo II le concedió el título de “Doctor amoris“. Para una incontable multitud de personas, creyentes o no, Teresa del Niño Jesús es una amiga, una hermana: muchas de ellas viven la fe acompañadas por su presencia fraterna y su guía interior. ¿No es ésta la “comunión de los santos” que proclamamos al recitar el Credo? (Calendario-Directorio del Año Litúrgico 2020, Liturgia fovenda, p.375)
|